
Modern grill with meat and vegetables outdoors, closeup
Uważa się, że polska kultura grillowania rozkwitła jeszcze w latach osiemdziesiątych. Od tego czasu ani na moment nie straciła na popularności. Wiele osób po raz pierwszy spotkało się z grillowaniem jeszcze w dzieciństwie, później pysznym jedzeniem z rusztu cieszyło się na spotkaniach organizowanych przez przyjaciół. Jeśli chcesz być nie tylko gościem takich spotkań, a samodzielnym mistrzem BBQ, dowiedz się, jaki grill wybrać na początek.
Grille węglowe czy gazowe?
Grille węglowe to najprawdopodobniej najpopularniejsze rozwiązanie. Podczas sezonu można je bez problemu kupić nawet w markecie za niewielką kwotę. Są tak powszechne, że trudno wyobrazić sobie grilla bez zapachu dymu, który nadaje potrawom na ruszcie charakterystyczny smak. Nawet jeśli nie posiadasz jeszcze własnego rusztu, to z pewnością zdarzyło ci się już pomagać przy jego rozpalaniu lub pilnowaniu żaru. Wszystko to może skłonić cię do wybrania grilla opalanego węglem lub brykietem. To dobry wybór, ale musisz pamiętać, że rozpalenie takiego urządzenia wymaga nieco cierpliwości i praktyki.
Nie dla wszystkich rytuał rozpalania grilla jest przyjemną czynnością. Warto wtedy zwrócić uwagę na grille gazowe. Te nowoczesne urządzenia wymagają podłączenia do butli lub instalacji gazowej i są droższe od grilli węglowych podobnej klasy. Płaci się jednak za niezwykłą wygodę. Taki grill rozgrzewa się tak szybko i prosto, jak kuchenka i utrzymuje pożądaną temperaturę przez cały czas. Dzięki temu przyrządzenie potraw zajmuje znacznie mniej czasu i nie wymaga ciągłego kontrolowania paleniska. To dobry wybór dla początkujących mistrzów rusztu, którzy nie znajdują przyjemności w rozpalaniu węgla.
Ile powinien kosztować grill?
Jeśli chodzi o grille, cena często idzie w parze z jakością. Wspomniane wcześniej grille z marketu kosztują zwykle około 50 złotych lub nawet mniej. Oczywiście da się na takim grillu upiec ulubioną kiełbasę czy karkówkę, ale wybór najtańszego modelu wiąże się z pewnymi wadami, które mogą skutecznie zniechęcić początkującego użytkownika. Tanie grille często są niestabilne – mają cienkie, słabo przymocowane nóżki, przez co mogą się chwiać lub nawet przewrócić. Ruszt jest niewielki, więc zorganizowanie grilla dla większej grupy osób może być utrudnione. Nie ma też możliwości zawieszenia rusztu wyżej lub niżej, przez co niektóre potrawy mogą się szybko przypalać z zewnątrz, ale być surowe w środku. Prosta konstrukcja nie posiada też popielnika i może okazać się trudna w czyszczeniu, natomiast niskiej jakości materiały, z jakich wykonany jest grill, mogą być podatne na rdzewienie i inne uszkodzenia.
Podobnych problemów można uniknąć, kupując grilla z nieco wyższej półki. Oczywiście nie oznacza to, że początkujący amator BBQ powinien wydać kilka tysięcy na profesjonalne urządzenie z ogromem dodatkowych funkcji. Porządny grill węglowy można znaleźć już w przedziale cenowym 100-300 zł. Nie są to duże pieniądze, a w perspektywie czasu zakup okaże się opłacalny – używanie grilla nie będzie udręką, przez co chętnie będziemy z niego korzystać, a dodatkowo dzięki solidnemu wykonaniu posłuży nam przez co najmniej kilka sezonów.
Grille gazowe to nieco większy wydatek, bo ceny takich modeli zaczynają się od około 400 zł. Tani grill gazowy to jednak urządzenie nieco bardziej skomplikowane w budowie, a nawet najtańsze modele wyposażone są w dodatkowe udogodnienia – ich wyższa cena jest więc uzasadniona.