Wszelkie dania z makaronu są lubiane zazwyczaj przez dorosłych, ale również przez dzieci. Pyszne pasty z sosami, których krajem pochodzenia są Włochy cieszą się zainteresowaniem licznym restauracji, a także domowych zapleczy kuchni. Jednakże trzeba przyznać, że są to dania, które są kaloryczne i niestety nie najzdrowsze dla naszego organizmu. Makaron jednakże tak dobrze smakuje i wygląda, że ciężko z niego zrezygnować i wyeliminować z codziennej diety. Jak zatem wybrać ten zdrowy makaron? Oto kilka wskazówek.
Jakie są rodzaje tradycyjnych makaronów?
Wybierając makaron często kierujemy się gustem, a także potrzebami, lub też jego wyglądem. Producenci makaronów proponują nam szeroki wybór makaronów. Różnią się one kształtem, kolorem, a także przeznaczeniem. Można wyróżnić makaron:
- penne – doskonały do zapiekanek i sosów,
- lasagne – który stanowi duże płaty do tej popularnej zapiekanki,
- tagiatelle- który podaje się w towarzystwie różnych sosów,
- caneloloni – to grube rurki makaronowe idealne do nadziewania,
- spaghetti – najbardziej popularny makaron podawany z sosem bolońskim.
A także wiele innych, które rozsławione są już w kuchniach na całym świecie. Jednakże, aby zadbać o swoją kondycję i wagę, powinniśmy wybierać zdrowy makaron. Tradycyjny makaron powstaje na skutek mieszanki maki pszennej, jaj i wody. Nie jest to niestety zdrowa mieszanka dla naszych organizmów. Jakie zatem makarony są zdrowszą wersją, tych które należą do klasyki gatunku?
Które rodzaje makaronów są zdrowe?
Aby wprowadzić do swojej diety zdrowsze nawyki, ale nie rezygnując z jedzenia makaronu możemy wybrać zdrowy makaron. Może się okazać, że kuchnia będzie ciekawsza i przede wszystkim będzie korzystnie wpływać na nasz układ trawienny. Dlatego jeśli uwielbiamy jeść makaron, najzdrowszą opcją będzie dla nas makaron pełnoziarnisty. Oczywiście również w nie wielkich ilościach. Makaron pełnoziarnisty jest dobrym źródłem witaminy B, a także magnezu, cynku i żelaza, zawiera błonnik i jest mniej kaloryczny. Powszechnie osobom na diecie poleca się również makarony kukurydziane, bezglutenowe, a także ryżowe. Są one doskonałe do dań chińskich, ale można je ze śmiałością stosować również w kuchni polskiej, lub włoskiej. Najzdrowszy makaron, to również taki, który gotowany jest al dente. Osobom, które nie chcą rezygnować z makaronu, ale chcą prowadzić zdrową dietę, poleca się również:
- makaron sojowy,
- makaron ryżowy,
- makaron gryczany
Również te wymienione powyżej mogą być doskonałym składnikiem naszych ulubionych dań.
Gdzie kupić zdrowy makaron?
Jeśli zastanawiamy się gdzie kupić tego rodzaju zdrowy makaron, to udajmy się do marketów. Obecnie, z racji, ze zdrowy tryb życia jest szeroko propagowany, to i artykuły są bardziej dostępne. Nie wszystkie mają już niską cenę, ale nasze zdrowie jest warte wiele więcej. Jeśli nie mamy pewności, że dany makaron ma dobry skład i nie ufamy popularnym marketom, możemy skorzystać z bogatej propozycji, jakie daje nam sklep ze zdrową żywnością. Wówczas będziemy mieć pewność, że makaron pochodzi ze sprawdzonych źródeł i zawiera wszystkie odpowiednie dla naszego organizmu składniki.