Jeśli chcesz szybko odmienić wygląd swojej kuchni, nie musisz od razu kupować nowych płytek czy zabudowy. Czasami wystarczy odmalować ściany. Nie warto jednak sięgnąć po pierwszą lepszą farbę. Kuchnie są miejscem w domu, w którym sporo się dzieje. Czynniki, wynikające z przyrządzania posiłków, takie jak rozpryski oleju, wycieki płynów, parowanie wody czy intensywne zapachy, mogą negatywnie oddziaływać na pomalowane ściany. By długo zachowały one swoje walory estetyczne, potrzebna będzie odpowiednia farba do kuchni. Sprawdź, czym powinna się wyróżniać.
Wybór rodzaju farby
Przygotowując się do malowania kuchni, warto sięgać po produkty profesjonalne, dedykowane takim przestrzeniom. Zanim zdecydujesz się na konkretny rodzaj farby, poświęć chwilę na zapoznanie się z jego parametrami oraz właściwościami. Obecnie na rynku znajdziesz wiele emulsji do malowania ścian. Każda z nich ma unikalny zakres cech, takich jak odporność na czyszczenie, blaknięcie i wilgoć, czas schnięcia i utwardzania czy krycie. Najlepiej sięgać po produkty znanych marek, które jasno komunikują, do czego przeznaczona jest dana farba. Do kuchni sprawdzi się np. produkty lateksowy, ułatwiający usuwanie wszelkiego rodzaju plam, a także wyróżniający się odpornością na rozwój grzybów pleśniowych i działanie wilgoci.
Istotne parametry farby do kuchni
Jedną z najważniejszych cech każdej farby do kuchni powinna być trwałość oraz odporność na czyszczenie. W przestrzeni, w której przygotowujesz posiłki, często może dojść do zachlapania ścian – olej z rozgrzanej patelni czy sos makaronowy tworzą plamy trudne do usunięcia. Powłoka, powstała po malowaniu w kuchni, musi umożliwiać usuwanie wszelkich zabrudzeń bez ryzyka uszkodzenia powierzchni. Nie powinna także, nawet po wielokrotnym czyszczeniu, tracić swojego koloru.
Inną istotną cechą będzie odporność na wilgoć. W kuchni nie brakuje pary, łatwo także o wspomniane zachlapanie ścian. Mokre środowisko sprzyja rozwojowi grzybów i pleśni. Dobrej jakości farba powinna skutecznie chronić ściany przed powstawaniem szkodliwych wykwitów.
Przygotowanie do malowania kuchni
Nawet najlepsza farba do kuchni nie będzie spełniać swoich zadań, jeśli podłoże, na którym się znajdzie, zostanie źle przygotowane. Wszystkie malowane powierzchnie powinny być suche i stabilne. Przed nakładaniem farby trzeba ściany oczyścić oraz odtłuścić. Nie zapomnij również o zastosowaniu odpowiedniego podkładu – gruntu dedykowanego takim pomieszczeniom. Dopiero po zakończeniu przygotowań nałóż dwie warstwy wybranej farby do kuchni, pamiętając o czasie potrzebnym do wyschnięcia pierwszej powłoki.