Mięso mielone jest dość często wykorzystywane w kuchni. To podstawa wielu dań obiadowych i nie tylko. Sposobów na rozdrabnianie mięsa jest wiele. Jednak nie każdy wie, jak zmielić mięso bez maszynki.
Mielone mięso w polskiej kuchni
W polskiej kuchni istnieje wiele przepisów z wykorzystaniem mielonego mięsa. Najpopularniejszą potrawą są kotlety mielone, które uzyskuje się z mięsa wieprzowego, wołowego, a nawet drobiowego. Ponadto mielenie mięsa jest obowiązkowe w przypadku konieczności przygotowania różnych innych dań obiadowych oraz tych na kolację. W naszej rodzimej kuchni to składnik, który można wykorzystać na tysiąc różnych sposobów.
Mięso tego rodzaju można mieszać ze sobą dowolnie, tworząc różnego rodzaju atrakcyjne smakowo potrawy kuchni włoskiej i azjatyckiej. Wykorzystywać je można na każdą uroczystość, także jako propozycja do podania na świąteczny stół. W sklepach mięsnych można kupić gotowe zmielone mięso. Można też zakupić wybrane mięso w kawałku i samemu postarać się o jego rozdrobnienie.
Tylko jak zmielić mięso bez maszynki? – zapytają pewnie ci, którzy jej nie posiadają. Sposobów jest wiele, a niektóre są tak oczywiste, jak banalne. Na przykład można zaopatrzyć się w nóż i rozpocząć siekanie mięsa. Jeśli więc nie wiesz, czym zastąpić blender, którego nie masz, przeczytaj poniższych kilka wskazówek. Z pewnością ułatwią one Tobie codzienną pracę w kuchni.
Mielenie mięsa bez maszynki: SPOSÓB 1
Najprostszym sposobem, który nie wymaga szczególnych umiejętności jest posiekanie mięsa nożem. To świetny sposób na najlepsze mięso na tatara. Metoda ta jest używana przez wielu uznanych szefów kuchni. Siekany tatar to prawdziwy przysmak dla koneserów wytrawnego smaku. Dzięki rozdrobnieniu mięsa w taki właśnie sposób, ma ono wyczuwalną strukturę oraz delikatną konsystencję. Mimo że użycie noża do mielenia mięsa bez użycia maszynki jest pracochłonne, to warte tego zabiegu. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że kotlety z siekanego mięsa będą prostsze w przygotowaniu, jeśli użyjemy dużego noża, zamiast małego.
Mielenie mięsa bez maszynki: SPOSÓB 2
Kolejny skuteczny sposób, aby sprawić, że mięso stanie się mielonym, to użycie blendera. Jak zmielić mięso blenderem? Wystarczy pokroić je na mniejsze kawałki, a następnie wrzucić do pojemnika, w którym będzie blenderowane. Ta metoda jest zdecydowanie łatwiejsza i czystsza od poprzedniej. Blender to bardzo przydatne urządzenie, które powinno znaleźć się w każdej kuchni. W zależności od tego, jakie chcemy przygotować danie, możemy użyć blender z pojemnikiem lub bez. Jeśli więc zastanawiałeś się, czy blenderem można zmielić mięso, odpowiedź jest prosta – można.
Mielenie mięsa bez maszynki: SPOSÓB 3
Propozycji jak zmielić mięso bez maszynki do mielenia jest sporo. Nie brakuje też innowacyjnych pomysłów, którymi dzielą się użytkownicy w sieci. Niektóre gospodynie wykorzystują siekaczkę do ziół. To prosty sprzęt kuchenny, który posiada półokrągłe noże. Dzięki temu kołyszącym ruchem, możemy skutecznie rozdrobnić mięso, tak aby uzyskało odpowiednią konsystencję. Co jest bardzo istotne, poświęcimy na to zdecydowanie mniej energii niż przy użyciu noża.
Mielenie mięsa bez maszynki: SPOSÓB 4
Kolejny sposób godny uwagi, ale i polecenia jest dość nowy. Urządzenie thermomix mielenie mięsa ma opanowane do perfekcji. To produkt dostępny na rynku od dość niedawna. Zyskał jednak uznanie wielu gospodyń. Zawdzięcza to przede wszystkim swojej uniwersalności. Przygotowuje posiłki na bazie dostępnych przepisów w aplikacji mobilnej, ale też potrafi wykonywać takie czynności, jak siekanie czy rozdrabnianie mięsa. Sprawdza się również jako maszyna do rozdrabniania mięsa. Thermomix nie ma równej sobie maszyny do rozdrabniania i spulchniania mięsa.
Propozycje potraw z mięsa mielonego
Szukasz kulinarnych inspiracji na bazie mięsa mielonego? Uważasz, że kotlety mielone są dobre, ale warto spróbować czegoś nowego? Masz stuprocentową rację! Mielone można wykorzystywać w wielu innych, jakże smakowitych daniach. Przyrządzając klasyki kuchni polskiej, takie jak gołąbki, warto mieć też z tyłu głowy propozycje kuchni spoza naszego kraju.
Włoska lasagne, gruzińskie pierożki chinkali, czy meksykańskie burritos – brzmi smakowicie? Jeśli chcesz rozwinąć skrzydła w kuchni, nie zastanawiaj się długo jak zmielić mięso na burgery, tylko weź nóż i działaj. Mięso mielone to podstawa każdego hamburgera. Nie wiesz, jak zrobić mięso na burgery wołowe? Zasięgnij wiedzy z książki kucharskiej lub z Internetu, w którym aż roi się od przepisów z różnych stron świata. Nie brakuje także propozycji kuchni staropolskiej. Gołąbki lubi chyba każdy.
Najpopularniejszy przepis proponuje wersję z mięsem zawijanym w kapustę. A może troszkę zaszaleć i przygotować gołąbki bez zawijania? Z przygotowaniem pysznego dania z mielonego mięsa, poradzi sobie nawet niecierpliwy kucharz, ponieważ maszyny do rozdrabniania mięsa ułatwiają znacznie pracę, jednocześnie ją przyspieszając. Teraz już nie musisz się zastanawiać, jak zmielić gotowane mięso bez maszynki. Do mielenia nadaje się zarówno wieprzowina, wołowina, drób oraz ryby. To produkt na tyle elastyczny, że przy odpowiednim przygotowaniu, sprawdzi się w każdej okoliczności.
Pulpety można wykorzystać jako danie główne, ale i jako dodatek do sosów i makaronów, a także wielu zup. Można także zmielić mięso na kiełbasę, można przygotować aromatyczny pasztet. Nie zapominajmy jednak, że mielone mięso to nie tylko gołąbki i kotlety. Sprawdzi się ono w farszach jako dodatek do naleśników, papryki i faszerowanej cukinii. Propozycji jest naprawdę sporo i jest w czym wybierać. Można również eksperymentować. Jeśli więc nie masz pomysłu na obiad czy kolację i nie masz mięsa mielonego, tylko w kawałku, zastanów się jak wykorzystać te składniki. Jak zmielić mięso bez użycia maszynki już wiesz.