Moda na smukłe i zgrabne ciało wciąż panuje. Podobnie jak na zdrowy styl życia, który wiąże się ze zmianą sposobu żywienia. Są jednak pewne produkty, z którymi ciężko nam się rozstać, nawet dla zdrowia. Należy do nich między innymi chleb. To często nieodłączny element śniadania oraz kolacji. Jednak nie zawsze musimy się z nim rozstawać, decydując się na zdrowe żywienie. Jeśli nie wiesz jaki chleb jest najzdrowszy i najmniej kaloryczny, koniecznie przeczytaj.
Chleb w jadłospisie podczas odchudzania
Dieta nie zawsze musi oznaczać rezygnację z tego, co lubimy. Czasem wystarczy poszukać alternatyw, które mogą okazać się idealnym półśrodkiem. Rezygnując całkowicie z pieczywa na diecie, popełniasz błąd. Co więc wybrać? Dobrym pomysłem jest chleb żytni na diecie, który pomoże nam utrzymać wagę w ryzach, a jednocześnie dostarczy naszemu organizmowi niezbędnych mikroelementów i składników odżywczych.
Jedna czy dwie kromki niskokalorycznego chleba, może być namiastką naszych dotychczasowych nawyków żywieniowych. Przechodząc na dietę, nie unikajmy całkowicie pieczywa. W piramidzie zdrowego żywienia nie może zabraknąć produktów zbożowych, a nimi właśnie jest najzdrowsze pieczywo żytnie. Regularne spożycie chleba wpływa pozytywnie na trawienie, polepsza pamięć oraz koncentrację.
Nie można zapomnieć także o składnikach mineralnych. Niemniej jednak nie oznacza to, że możemy jeść bez ograniczeń ulubione bułki i twierdzić, że od tego schudniemy. Aby zdrowo jeść, należy wybierać najzdrowszy chleb i najmniej kaloryczny. Przykładem jest chleb tostowy pełnoziarnisty biedronka czy waza chleb, który można śmiało wprowadzić do jadłospisu na czas diety.
Jaki niskokaloryczny i zdrowy chleb na diecie wybrać?
Najmniej kaloryczną opcją są chleby z mąki żytniej, orkiszowej. Nie oznacza to jednak, że ciemny kolor chleba zawsze musi oznaczać, że jest on zdrowszy od tego wykonanego z białej mąki. Jedno jest jednak pewne – zawsze powinniśmy wybierać pieczywo razowe.
Wytwarza się je z mąki, z której nie usuwa się zewnętrznych części ziaren, a to w nich kryje się to, co jest najzdrowsze. To źródło cennych polifenoli, lignanów i kwasu fitynowego. Przed zakupem warto dopytać o skład takiego pieczywa, aby mieć pewność, że nie kupujemy chleba z białej mąki pofarbowanego na ciemno.
Bardzo smaczny jest chleb pełnoziarnisty wartości odżywcze, który jest bogaty w to, czego potrzebuje nasz organizm. Sumując więc najzdrowszy chleb na diecie to ten, który jest wypieczony z mąki orkiszowej, żytniej lub mieszanej. Istnieje grupa czterech rodzajów chleba, po które warto sięgać. Należy do nich:
- chleb żytni na zakwasie
- chleb pełnoziarnisty
- chleb razowy
- pieczywo chrupkie
Jeśli nadal się wahasz i nie wiesz, po który warto sięgnąć, czytaj dalej.
Chleb tostowy pełnoziarnisty z biedronki
To chleb wykonany z dodatkiem ziaren takich jak mak, kminek, otręby. Chleb tostowy zdrowy jest pod warunkiem, że wybierzemy ten z pełnymi ziarnami. Zawiera on zdecydowanie więcej żelaza, magnezu i cynku, niż pieczywo jasne. Dzięki zawartości błonnika przyspiesza trawienie i metabolizm. Co ciekawe poprawia pracę układu nerwowego i zapobiega nowotworom jelita.
Pamiętajmy jednak, że zbyt duża zawartość błonnika w organizmie, może powodować wzdęcia i bóle brzucha, dlatego nie powinniśmy objadać się chlebem bez umiaru. Wręcz przeciwnie – powinien on być subtelnym dodatkiem do naszych posiłków. Wybierając najzdrowszy chleb, patrzmy na etykiety lub pytajmy o szczegóły sprzedawcę. Zdrowy chleb tostowy może nam pomóc utrzymać wagę i nie wpłynie na nią, ale nie przesadzajmy z jego ilością.
Często sięgamy po białe pieczywo, zapominając o jego ciemnym odpowiedniku. A to niskokaloryczne pieczywo może być naszym wybawieniem, jeśli nie wyobrażamy sobie życia bez pieczywa. Pieczywo na diecie może być smaczne. Chleb a dieta nie musi się wykluczać, wręcz przeciwnie. Może to być świetne połączenie.
Niskokaloryczny chlebek wasa
Dla tych, którzy po chlebie czują się pełni, a chcieliby to uczucie wyeliminować, polecamy chleb wasa. Kaloryczność chleba tego rodzaju jest niewielka, a co za tym idzie idealnie sprawdza się podczas śniadania jako dodatek do wszelkiego rodzaju past. Pieczywo chrupkie kalorie ma rozpisane na opakowaniu, dzięki czemu w prosty i łatwy sposób można wyliczyć dzienne spożycie. Mimo że tego typu produktu są przetworzone, zawierają błonnik oraz cenne minerały niezbędne dla naszego organizmu.
Stosujący dietę IG zauważyli pewnie, że chleb wasa indeks glikemiczny ma niewielki. Co za tym idzie, śmiało mogą spożywać go osoby chore na cukrzycę. Niemniej jednak tego typu wybory najlepiej poprzeć doświadczeniem lekarzy lub profesjonalnego dietetyka. Zastanawiając się, który chleb jest najzdrowszy porównajmy wszystkie dostępne na rynku, aby nie mieć wątpliwości, co do słuszności podjętej przez nas decyzji.
Zdrowy, żytni chleb na zakwasie
Chyba najlepszą i jedyną najbardziej zdrową opcją jest wypiek własnego chleba. Zagwarantuje to nam pewność, co do posiadanego składu oraz tego, co faktycznie znajduje się w tym pieczywie. Przepis na zdrowy chleb to nasz własny wyrób. Może do tego celu zostać wykorzystana najmniej kaloryczna mąka. Tym samym uzyskamy pieczywo niskokaloryczne i zrobimy idealny chleb na odchudzanie.
Wykorzystując dodatkowo nasionka oraz zdrowe ziarenka, powstaną zdrowe chleby, które śmiało będzie mogła spożywać cała rodzina, tym samym zmieniając swoje nawyki żywieniowe. Jeśli więc szukacie odpowiedzi na pytanie, jaki chleb jeść na diecie, odpowiedź brzmi taki, który ma znany wam skład. Nie sięgajmy po najtańsze marketowe pieczywo. Ono z pewnością powstało z białej mąki i nie jest dobrym pomysłem na wykorzystanie go w naszej codziennej diecie.
Wybierzmy ciemniejsze propozycje, ale o znanym nam składzie. Wybierajmy świadomie, zdajmy sobie sprawę z tego, że chleb z mąki żytniej to nie są puste kalorie, ale zdrowy wybór. Podobnie chleby na zakwasie, które są dostępne w dobrej jakości sklepach i piekarniach.