Czekolady nikomu nie trzeba przedstawiać, bo to prawdziwy klasyk wśród słodyczy. Uwielbiają ją wszyscy, niezależnie od wieku. Może stanowić zarówno pyszną przekąskę na poprawę humoru, jak i wyszukany prezent. Każdy ją zna, ale jak dobrze? Dowiedz się więcej na jej temat, a niedługo nie będzie miała przed tobą tajemnic!
Gorzka i słodka czekolada – którą wybrać?
Czekoladę podzielić można ze względu na zawartość kakao. Im jest ona większa, tym mówi się, że czekolada jest bardziej “gorzka”. Z kolei czekolady mleczne zawierają w sobie więcej cukru oraz składników mleka, co czyni je znacznie słodszymi. Czy można jednoznacznie stwierdzić, które z nich są lepsze? Jeśli chodzi o smak, to jest to oczywiście kwestia gustu. Jeśli jednak mamy na względzie kwestie zdrowotne, to najlepszym wyborem będzie gorzka czekolada posiadająca dużo wartościowych dodatków. Do tych ostatnich zaliczyć możemy np. orzechy lub suszone owoce. Nie znaczy to jednak, że musimy zrezygnować z czekolady mlecznej – wystarczy, że będziemy spożywać ją rzadziej lub w mniejszych ilościach. To samo tyczy się wszelkich słodkich dodatków. Najważniejsze zawsze jest zachowanie proporcji, dzięki czemu będziemy mogli prowadzić urozmaiconą dietę. Duży wybór czekolad w wielu rodzajach, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie, znaleźć możemy w sklepach sieci Kaufland. Ich oferta oraz aktualna gazetka promocyjna dostępne są na stronie www.kaufland.pl.
Gorąca czekolada, czyli sposób na zimę
Niewiele jest lepszych sposobów na zimowa handrę niż gorąca czekolada. Ten kultowy napój to słodkie i rozgrzewające remedium na zły humor, które wzbogacić możemy o ulubione dodatki. Jednym z klasycznych wyborów są rozpływające się pod wpływem wysokiej temperatury pianki, co tworzy niesamowicie pyszną kombinację smaków i tekstur. Innym świetnym dodatkiem jest bita śmietana. Jeśli jednak ktoś nie przepada za mlecznymi i słodkimi smakami, to może zdecydować się na ostre chilli lub orzeźwiający imbir. O czym należy pamiętać podczas przygotowywania gorącej czekolady? Kluczową kwestią jest w tym przypadku cierpliwość. Należy wolno zagotować mleko, opcjonalnie dodając śmietankę, a później dodawać czekoladę kawałek po kawałku. Pozwoli to na uzyskanie gładkiej, kremowej konsystencji.
Nie tylko na słodko – zastosowania czekolady w kuchni
Czekolada kojarzy się głównie z deserami, ale jej zastosowanie wcale się do nich nie ogranicza. Udowadniają to kuchnie wielu krajów Ameryki Południowej oraz Środkowej. Które przepisy warto wypróbować w domu? Chili z dodatkiem czekolady, fasoli i wołowiny to pyszne i sycące danie, charakteryzujące się niebanalnym połączeniem smaków. Dodać do niego można ulubione warzywa, a także ostrą paprykę. Innym ciekawym pomysłem jest dodanie czekolady do sosu, w którym przyrządzimy pierś z kurczaka lub indyka. Pozwoli to nie tylko nadać mu smaku, lecz również zapewni soczystość mięsa! Niezależnie od tego jaki przepis z wykorzystaniem czekolady wybierzesz, na pewno jej smak poprawi Twój dzień. Nie bez powodu jest ona jednym z najbardziej uwielbianych produktów na świecie.