Aby rozpalanie w kotle co nie stało się nieprzyjemnym doświadczeniem, korzystajmy z groszka o odpowiednich parametrach. Dzięki temu, pytanie jak rozpalić piec na ekogroszek, nie będzie zaprzątać nam głowy.
Piec na ekogroszek – co musisz wiedzieć?
Odpowiednie przygotowanie kotła i opału pozwoli Ci w pełni wykorzystać możliwości pieca. Dzięki temu rozpalanie kotła odbędzie się bez przykrych niespodzianek. Jak rozpalać w piecu i czym rozpalać w piecu? Przede wszystkim musisz mieć pewność, że posiadany ekogroszek jest suchy. Jeśli jest wilgotny lub co gorsza mokry, nie nadaje się do tego celu.
Prawidłowe uruchomienie pieca na ekogroszek, może zdać się na nic, jeśli w przewodzie kominowym zbierze się para. Powstanie ona na skutek korzystania z wilgotnego ekogroszku. Dlatego tak, bardzo ważne jest, aby przechowywać go w odpowiednich warunkach. Ponadto ustawienie wentylatora nie jest bez znaczenia. Pozwala on na dostarczenie właściwej ilości powietrza do komory spalania.
Wszyscy producenci sugerują odpowiednie wartości w zależności od rodzaju paliwa. Wszystkie szczegóły ułatwiające rozpalanie pieca na ekogroszek, można znaleźć w instrukcji obsługi. Mimo że przeczytałeś instrukcję, nadal nie wiesz, jak rozpalić w piecu z podajnikiem? Niestety, ale musisz wiedzieć, jak działa piec na ekogroszek, aby zrozumieć ten proces. Wygodnym rozwiązaniem jest kocioł na ekogroszek z automatycznym rozpalaniem, ale jeśli takiego nie masz, przeczytaj poniższy poradnik.
Rozpalania pieca na ekogroszek: Krok 1
Przedstawimy poniżej kilka metod, które podpowiedzą, jak rozpalać w piecu z podajnikiem i ogólnie jak rozpalać w piecu na ekogroszek. Aby tego dokonać niezbędny będzie palnik, kartusz oraz drewno rozpałkowe. Wszystkie te elementy będą kosztować mniej więcej około pięćdziesięciu złotych, ale na przykład drewno rozpałkowe można dostać za darmo. Zatem jak rozpalić w piecu na ekogroszek? W pierwszej kolejności musimy w kopczyku zrobić wgłębienie.
Następnie włączamy palnik i kierujemy ogień w jedno miejsce. Węgiel potrzebuje trochę czasu, aby się dobrze rozpalić, dlatego warto dołożyć kawałek suchego drewna. Dzięki temu ogień się wzmocni i utrzyma przez dłuższy czas. Wpłynie to na prędkość rozpalania. W momencie, gdy ogień stanie się intensywny, powinniśmy włączyć niewielki nadmuch. Po kilku minutach możemy już uruchomić piec.
Rozpalania pieca na ekogroszek: Krok 2
Druga metoda mówiąca, jak napalić w piecu na ekogroszek, uwzględnia wykorzystanie rozpałki i pelletu. Najlepiej jest wykorzystać białą podpałkę w kostce. Pellet można nawet dostać w cenie około piętnastu złotych za worek piętnasto-kilogramowy. Co musimy zrobić? Zaczynamy od wgłębienia w kopczyku, do którego środka wkładamy od dwóch do trzech kostek rozpałki. Następnie całość posypujemy dwiema garściami pelletu tak, aby nie zakryć całkowicie białej kostki. Podpalamy. Rozpałka zapali się mocnym płomieniem, który zapala pellet. Ten z kolei przenosi ogień na węgiel. Na początku ustawiamy niewielki nadmuch. Ogień powinien zająć całe palenisko. Następnie zwiększamy dopływ powietrza.
Rozpalania pieca na ekogroszek: Krok 3
Nie powinno nikogo zdziwić, że rozpalanie kotła na ekogroszek jest możliwe przy użyciu denaturatu. To substancja niezwykle łatwopalna, z którą należy obchodzić się delikatnie. Jak więc ma przebiec proces rozpalania pieca groszkowego? Grubsze kawałki drewna układamy na węglu. Ważne, aby drewno było suche.
W słoiczku powinniśmy mieć uszykowany denaturat. Następny krok to polewanie nim drewna i szybkie podpalenie. Denaturat zapłonie i przeniesie ogień na drewno, a następnie na ekogroszek. Po kilku minutach uruchamiamy słaby nawiew. Należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ piec w momencie rozpalania powinien być zimny. Poza tym denaturat jest łatwopalny, a rozpalanie kotła substancjami łatwopalnymi jest niebezpieczne! Żeby prawidłowo rozpalić w piecu, należy sprawdzić, czy w podajniku nie ma zanieczyszczeń. To jedna z obowiązkowych czynności, jeśli chodzi o rozpalanie w piecu z podajnikiem.
Następny to ładowanie opału do podajnika i włączenie trybu pracy ręcznej, w celu przeniesienia części paliwa do retorty. Należy otworzyć drzwiczki i na wierzchu ekogroszku ułożyć rozpałkę. Można też wykorzystać inne substancje szybko palne, takie jak na przykład papier, czy malutkie kawałki drewna. Następnie podpalamy przygotowane wcześniej paliwo i czekamy, aż się rozpali. Nowoczesne piece groszkowe mają to do siebie, że określają jedynie pożądaną temperaturę.
Natomiast resztę ustawień konfiguruje sterownik. Jeśli jednak nie masz doświadczenia, możesz sprawdzić czy piec na ekogroszek automatyczne rozpalanie posiada. W tym przypadku sugerowane jest kierowanie się ustawieniami fabrycznymi. Zmieniaj je tylko wtedy, gdy uznasz, że nie są zgodne z Twoimi oczekiwaniami.
Częste błędy popełniane podczas rozpalania pieca na ekogroszek
Kocioł na ekogroszek to jeden z najnowocześniejszych kotłów. Obecnie nie ma sprzętu nowszej generacji. Są to urządzenia bardzo mocno zautomatyzowane, ale jednocześnie łatwe w obsłudze. Większość posiadaczy tego typu kotłów, jest z nich zadowolona i deklaruje, że rozpalanie pieca na ekogroszek, nie jest trudne. Mimo to nie można uniknąć błędów, które czasem się powtarzają. Nie wynikają one z wadliwości urządzeń, ale z niewłaściwego spalania opału. Jak tego uniknąć? Niestety nie każdy ekogorszek spełnia wymagania jakościowe i zdarzają się nieuczciwi sprzedawcy.
Nie warto kupować paliwa z podejrzanego źródła. Idąc dalej tym tropem, wystrzegajmy się bardzo intratnych propozycji zakupu i okazji cenowych. To może być ekogroszek niskiej jakości. Pamiętajmy, aby sprawdzać zawsze etykiety na opakowaniu, które są dla nas podstawowym źródłem informacji na temat każdego produktu. Nieprawidłowości w funkcjonowaniu kotła może powodować także zanieczyszczony ekogroszek. Posiada on wtedy zaniżone parametry. Niedobrze również, jeśli ekogroszek jest wilgotny lub mokry. Najczęściej wynika to z nieodpowiednich warunków przechowywania opału.